Verkauft
Wieder mal dieser großartige Jahrgang 1893! Eine echte Rarität: Nur drei oder vier solche Flaschen findet man noch in alten, beendeten Auktionen online.
Im Jahr 1835 wurde Cognac Briand von Georges Briand gegründet und ging 1983 bankrott. Das wenige, was über die Firma bekannt ist, fand ich in der genialen Cognac-Datenbank von Ton Hendriks (
https://cognac-ton.nl/en/):
- Established in 1835 by Georges Briand (†1922)
- Around 1870 he associated with Edgard Boutillier (†1918)
- From around 1870 they trade under the name Boutillier, Briand & Cie. The Briand brand continues to exist.
- In 1920 Georges Briand withdrew from the business and Jean Briand inherited his shares. Jean Boutillier continues the company, together with a new partner: Robert de Laurière.
- In 1922 the company changed the name of the company to Boutillier et de Laurière, but the brand name Briand is retained.
- In the sixties the company name became: De Laurière.
- 1983: the company goes bankrupt and is bought by Jules Robin, who has been a branch of Martell since 1964.
- Martell reorganizes in 1988 and a new branch is created: Augier, Robin, Briand subsidiary. The intention is to breathe new life into only the Augier and Jules Robin brands.
Immerhin weiß man also schon, dass der 1893er wegen der Beschriftung des Etiketts zwischen 1922 und den 60ern abgefüllt wurde und etwa 60 Jahre*** im Fass lag - das macht folgender begeisterter Text klar, der nach einem ausgiebigen Tasting (evtl. unter dem Einfluss von Alkohol) bei "whiskyfun" entstand. Übrigens passt die dortige Angabe "50er Jahre" bestens zu der Optik der Flasche:
"Cognac Briand 1893 (OB, Vieille Fine Champagne) ***** A marvellous bottle, probably bottled around 1950, so already very old. I can’t seem to find any mention of some contemporary Cognac Briand, so I guess the brand doesn’t exist anymore, and the name’s probably more famous for its old sexy art deco ads that are being replicated ad nauseam these days. Colour: mahogany. Nose: first, its not tired at all, and second, it’s rather simpler than the previous ones, with more obvious raisiny notes. We’re even having notes of Muscat, go figure. After that, it does become more complex, with superb notes of old liqueurs, tarts and pies. Apricots, mirabelles, then a little caramel, perhaps, and wee touch of ham and parsley. Chicken bouillon? A drop of pinesap too, even a little tar… Oh forget about what I had written, this is complex old cognac. Mouth: the body’s impressive, there’s no weakness at all, no flabbiness, no excessive dryness, only high quality cognac. We’re rather on the piny/tarry side at first, but stewed fruits and herbal liqueurs are soon to kick in. Plus plenty of raisins of course. I even find a touch of salt, but cognac cellars are often very close to the Atlantic. There’s also a feeling of very old sweet wine. The body remained perfect, and the mouth feel is even quite fresh. Finish: long, with a little sourness, not unpleasant. The meaty/herbal side grew bigger and in the end, it’s almost like some Thai chicken bouillon. Comments: how could this baby survive like this? Two wars and many hundreds of thousands of thirsty invaders and liberators, I guess it’s been perfectly hidden somewhere. In he UK? 90 points - 5 Stars!"
*** Ich tippe sogar auf fast 70 Fassjahre, da die perfekte Optik und der moderne Verschluss doch eher auf die 60er hindeutet. Wenn man sich das wunderschöne Logo der Firma (rechts im Bild) anschaut, wird man leicht etwas betrübt: Erstens sind heutige Logos zum Sterben langweilig, und damals malte man echte Kunstwerke als Firmenlogo.
Vor allem aber wird klar, in was für einer lächerlichen und erbärmlich prüden Zeit wir leben: In den 90ern wurde ein ähnlich schönes Bild im Jugendstil beim Cognac Courvoisier Erté No. 8 in den USA - keine Witz - VERBOTEN! Auch heute käme KEIN Unternehmen mit solchen Bildern heute ohne 5000 Anklagen / Justizverfahren / Bombendrohungen wegen… was auch immer… davon. Vor 100 Jahren krähte da kein Hahn. Traurig!